A Syncumar-ról/Marfarin-ról
dr-bodrogi-nikolett-rendeles

A Syncumar (acenokumarol) és a Marfarin (warfarin) a véralvadásgátlók egy csoportját képviselik. Önnek orvosa azért javasolta véralvadásgátló szedését, mert Ön hajlamos arra, hogy az ereiben vagy a szívében vérrögök alakuljanak ki. Ezek a gyógyszerek a véralvadáshoz szükséges K-vitamint gátolják, melynek következtében lassabban alvad a vérük. A gyógyszerek hatását a K-vitamin tartalmú ételek, vagy más gyógyszerek módosíthatják.

A fenti gyógyszereket kizárólag az orvos utasítása szerint kell szedni. A javasolt INR kontrollon meg kell jelenni, és az eredményről másnap kell érdeklődni. A vérvétel másnapján a gyógyszert addig ne vegye be, amíg nem egyeztetett orvosával az eredményről!

Ennek a magyarázata: előfordulhat, hogy túl magas az INR, ami magasabb vérzéses kockázatot jelent, így 1-2 napig alacsonyabb dózist kell szedni, vagy átmenetileg teljesen ki kell hagyni a gyógyszert.

Emiatt célszerű este bevenni ezeket a gyógyszereket.

Anélkül ne változtasson a gyógyszer adagján, hogy ne egyeztetett volna kezelőorvosával!

A következő fogászati beavatkozások előtt a fenti gyógyszereket nem javasolt kihagyni: Fogeltávolítás, feltárással járó fog- illetve foggyökér eltávolítás, gyökércsúcs rezekció, parodontális szondázás, szupra- és szubgingivális fogkőeltávolítás, alveolus-korrekció, implantátum behelyezése, tályog kimetszése. Ezekben az esetekben a fogorvosi kezelés előtt 24-72 órával az INR-t ellenőrizni kell! (Forrás: A vérzékeny betegek fogorvosi ellátása. A Magyar Arc-, Állcsont és Szájsebészeti Társaság és a Magyar Fogorvosok Implantológiai Társaságának ajánlásával, 2015.)

dr-bodrogi-nikolett-rendeles